Hvorfor er du ikke kommet længere i din karriere?

Undrer du dig over, hvorfor dine karrierefremskridt udebliver? Og har du et brændende ønske om at komme så langt i din karriere som dit potentiale i virkeligheden rækker? (Hvilket oftest er længere end, hvad du selv kan se!) Så undgå at falde i en af de tre typiske (mentale) karrierefælder:

Du ved ikke, hvad du vil

Forestil dig, at du sætter dig ind i en taxi uden at vide, hvor du skal hen. Ville du nogensinde bruge tid og penge på at køre rundt på må og få? Næppe. Alligevel sidder mange af os passive på passagersædet af vores karriere uden at vide, hvad vi vil, og hvor vi vil hen. På den måde skal du nok ende et sted. Men spørgsmålet er bare hvor.

Så start med at finde ud af, hvad du vil, og hvorfor du vil det. Ellers aner du ikke, hvilken retning du skal gå, hvilke muligheder du skal sige ja til, eller hvad du skal fokusere på.

Hvis du ønsker hjælp til mere karriereklarhed, så har jeg udviklet en guide til formålet.

Du tror ikke på, at du kan opnå det, du vil

Måske ved du, hvad du vil, men mangler troen på, at det kan lade sig gøre. Du bliver ved med at undskylde og udskyde, indtil du en dag kaster håndklædet i ringen eller skruer ned for ambitionerne.

Vores manglende tro er ofte affødt af begrænsende overbevisninger. Hvilket er alle de negative historier, du fortæller dig selv, som forhindrer dig i at realisere dit potentiale. Oftest virker vores overbevisninger meget sande for os selv. Men de er ikke nødvendigvis sande i virkeligheden. Det kan de dog blive, da vi har en tendens til at handle i overensstemmelse med vores overbevisninger.

»Succesfulde mennesker har ikke færre udfordringer end os andre, de har bare lært at håndtere dem bedre.«


Christian er et godt eksempel. Han er en dygtig, passioneret konsulent og god til at sælge sig selv. Men for at blive leder skulle han også kunne sælge sine kolleger. Christian gik på salgskurser uden det store resultat. For han havde egentlig kompetencerne. Det, der holdt Christian tilbage, var en stærk begrænsende overbevisning om, at han ikke kunne sælge andre end sig selv. Det skabte en ond cirkel af manglende salg og øget tvivl på sig selv.

Hvis du ønsker større karrierefremskridt, så skal du sige helt farvel til dine undskyldninger og begrænsende overbevisninger. Og goddag til nye overbevisninger, der hjælper dig med at se muligheder, tro på dig selv og handle. Du kan ikke nå nye ting med gamle begrænsende overbevisninger. Ligesom du i dag ikke kan streame med en modemforbindelse fra 1990erne.

Læs mere om hvordan du undgår undskyldninger og når dine mål her.

Du er styret af din frygt frem for dine ønsker

Måske har du tidligere oplevet stress, en fyring eller sårende kritik. I så fald vil du gøre alt, hvad du kan for ikke at opleve det samme igen. Men hvis du fokuserer for meget på det, du vil undgå, som f.eks. stress, så kommer stressen mere i fokus. Det forhindrer dig at i opnå det, du gerne vil, såsom ro, balance eller kontrol.

Jeg mødte Anne helt knust, da hun ikke var blevet fastansat som projektleder efter et vikariat. Det var lige præcis det, Anne havde frygtet. Derfor havde hun under vikariatet gjort alt for at undgå at lave fejl, gøre sig uheldigt bemærket eller skille sig for meget ud. Hun endte med ikke at blive forlænget, fordi hun »ikke var proaktiv nok«.

Havde Anne i stedet været styret af sit ønske om at blive fastansat og fokuseret på at gøre sig uundværlig, bemærket og værdiskabede, var det måske gået anderledes.

Pointen er, at din frygt ikke må stå i vejen for dine ønsker, ligesom din fortid ikke må forhindre din fremtid. Du skaber karrierefremskridt og resultater ved at fokusere på dine mål. Så giv slip på alt det, du vil undgå, og fokusér på det, du ønsker i stedet.

Din karriere er et marathon og ikke et sprint

Og hvis du nu sidder og tænker, at du ikke er gået i nogen af karrierefælderne, men stadig føler, du hænger i bremsen, så hold ud. Din karriere er et maraton og ikke et sprint. Fokuser på dit eget løb frem for andres. Og glæd dig over dine små karrierefremskridt frem for at vente på den store tilfredshed ved målstregen.

Oprindeligt publiceret i Berlingske Business.